2024. gada 8. maijā Kara muzejs aicina uz starptautisko zinātnisko konferenci

Image
8.maijā Latvijas Kara muzejs aicina uz konferenci

Atzīmējot 80. gadskārtu kopš Latvijas Centrālās Padomes Memoranda parakstīšanas, Latvijas Kara muzejs sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju organizē starptautisko zinātnisko konferenci, kuras ietvaros mēs vēlamies izcelt valstiskuma idejas nerimstošo dabu un vērtības, kuras iemieso šis unikālais dokuments*.

Konference “Latvijas valstiskuma idejas un to īstenošanas iespējas Otrā pasaules kara laikā” aktualizēs pretošanās kustību izpēti un salīdzinās okupēto Baltijas reģiona valstu valstiskuma idejas un to īstenošanas iespējas Otrā pasaules kara gados un pēc tā noslēguma.

Konference norisināsies 2024. gada 8. maijā Latvijas Kara muzejā, Rīgā, Smilšu ielā 20.

Darba valodas – latviešu un angļu, konferences gaitā tiks nodrošināts tulkojums.

Konferences programma

 

___________________________________

 

* 1944. gada martā, nacistiskās Vācijas okupācijas apstākļos, 188 Latvijas valsts patrioti parakstījās zem Latvijas Centrālās padomes memoranda vārdiem ”mēs, apakšā parakstījušies, Latvijas nācijas vārdā deklarējam sekojošu mūsu tautas vienotu gribu: Nekavējoties atjaunojama Latvijas Republikas faktiskā suverenitāte”. Memorands pieprasīja atjaunot tās Latvijas suverenitāti, kuras valstiskums 1921. gada 26. janvāri bija starptautiski atzīts “de iure”.

Paust politisku gribu okupācijas apstākļos bija liels izaicinājums un uzdrošināšanās. Tam bija vajadzīga pilsoniska drosme un liela Tēvzemes mīlestība. Diemžēl jau 1944. gada pavasarī Latvijas Centrālās padomes darbība tika ierobežota - sekoja aresti un represijas.

Tomēr Memoranda oriģināls saglabājies – tas bija paslēpts Rīgā, Peldu ielā 19, dz. 5 zem grīdas dēļiem, kur to 2001. gadā atrada veicot remontdarbus. Šobrīd dokumenta oriģināls glabājas Latvijas Kara muzejā un ir iekļauts UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas Nacionālajā reģistrā.

Mūsdienās šī dokumenta oriģināls ir viens no vērtīgākajiem Latvijas Kara muzeja krājuma dārgumiem un viens no nozīmīgākajiem mūsu tautas nacionālās pretošanās simboliem.

 

Ieteikt :
Kontakti

Latvijas Kara muzejs
Smilšu iela 20
Rīga, LV-1050,
Latvija

Image
a28

Darba laiki:

Muzejs atvērts:
no trešdienas līdz svētdienai
10.00 - 18.00

 

Grāmatu tirdzniecības
un kases darba laiks:
10.00 - 17.45

 

 

 

Muzeja administrācija
    +371 67228147

Ekskursiju pieteikšana
    +371 67223743

Oficiālais e-pasts: pasts@karamuzejs.lv

Raksti mums uz e-adresi

Muzeja apmeklējums
ir bezmaksas!